Bok och bild mässan i Luleå

Idag har jag varit på BOK och BILD mässan på Kulturens Hus. Det var ett bra jippo för oss bokälskare, men det negativa var att det var många föreläsningar samtidigt. Man fick gallra ut det man helst ville lyssna på.
Jag var några föreläsningar av varierande slag.
Först var jag på en pratstund med Mattias Alkberg, artist från Luleå och Magnus Ekelund. Intervjuare var inte mindre än Åsa Pedersen. Ämnet för samtalet var skrivande och kreativitet i allmänhet. Mycket inspirerande stund och kul att lyssna på.

Sen var jag på en föreläsning av AnnKatrin Tideström. Hon har skrivit boken Inga på plattan. Där hon har följt diakonian Inga som arbetar i Klara kyrka och hennes arbete, bland hemlösa människor.
Också det var givande eftrsom jag skulle vilja hjälpa hemlösa kanske just genomKlara kyrka eller nåt liknade i Stockholm.

Därefter var Jonas Sjöstedt, politiker och författare av politiska thrillers. Ganska intressant här också.

Luleås kommunalråd Karl Pedersen berättade om sin bok Da capo. Där han berättade hur kultur huset kom till. Och lite om sitt urspung. Intressant.

Skulle ha lyssnat på Mikael Niemi, men orkade inte mer.

Fram med mer kultur i Luleå. Det här var bra.
Och det bästa av allt, det var gratis.

Summa av eftermiddagen: Allt var givande och inspirerande. Nu vet jag vad jag vill göra i mitt liv.

Skriva och hjälpa hemlösa.

Lilla stjärna

Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist
 
Ett spädbarn, en liten flicka, hittas övergiven i en grop i skogen och växer upp gömd i en källare. Hon har en enastående förmåga: hon kan sjunga helt rent och härma all musik hon hör. Men hon är sluten i sg själv och utåt uttrycker hon varken känslor eller önskningar.
Samtidigt föds en annan flicka i en alldeles vanlig familj.Hon har inga speciella förmågor, är inte enastående på något sätt. Hpn är precis som alla andra - möjligen lite fulare, lite tjockare, lite konstigare: Lite mer utanför.
Det fröjerfjorton år innan de två flickorna möts. Tillsammans sätter de igång en serie händelser som leder fram till Allsång , kaos och ett annat liv.
Och de är inte längre ensamma.



Lilla stjärna är Johns 4:e roman. Hans första Låt den rätte komma in har blivit en succe i Sverige, både som bok och film.
Den var bra men kanske inte den bästa bok jag läst. Lite hemsk på slutet. Men ändå kan man tycka lite synd om tjejerna. Boken handlar om utanförskap, en uppgörelse med vuxenvärldens svek.

Boken får 3 av 5 poäng.


Skuld

Skuld av Karin Alvtegen



Har läst några böcker med Karin Alvtegen och hon har verkligen blivit en av mina favoritförfattare. Hennes böcker är verkligen lättlästa. Det här är hennes debutroman.


Baksidestext:
Peter Brolin sitter på Nyléns konditori. Det är första gången på nästan två veckor som han har vågat lämna sin lägenhet, och utmaningen har kostat på. Att sträcka fram handen och lyfta kaffekoppen känns som ett oöverstigligt projekt. Han sitter nära dörren, ifall han skulle drabbas av en av sina ständigt återkommande panikattacker och snabbt behöva ta sig ut på gatan. Han är svårt skuldsatt, ensam och utan en aning om hur han skall ta sig igenom resten av sitt liv.
Då öppnas dörren och en okänd kvinna stiger in. I samma ögonblick som Peter inser att det är honom hon söker drabbas han med full kraft av en panikattack: han är helt i hennes våld, oskyddad för hennes påträngande närvaro. Innan han återfått talförmågan för att förklara att hon tagit fel på person, har hon försvunnit och lämnat ett paket som han mot tusen kronors ersättning skall överlämna till hennes man på hans kontor.
Men det skrämmande innehållet blir Peter indragen i en jakt på en galen, besatt kvinna. och det är inte helt självklart vem som är jägare och vem som är villebråd.

Boken får 5 av 5 poäng.

RSS 2.0