Mycket läsning på gång

Har varit och lånat 2 böcker på jobbet, köpte 2 böcker på Rädda Barnen ( 3 kr st) och dessutom skulle jag få låna en bok av en arbetskompis. Boken är Svinalängorna och många säger att den är bra. Så det är nog min tur att läsa den. Håller på att läsa en bok nu, Pojken som kallades Det. Och har några påbörjade böcker som inte är färdiglästa än. Så i vilken ordning ska jag läsa dom , blir ett problem. Men jag kanske börjar med Svinalängorna och sen tar jag de böcker som inte är färdiglästa än.
Har också en hel sida uppskrivet på bra böcker eller böcker som jag tror är bra. Så nog har jag läsning så det duger.
Ha en bra läsdag.


No och jag

No och jag av Delphine de Vigan



Bokens handling
En tonårsdröm konfronteras med verkligheten.
Lou Bertignac - en överintelligent tjej på 13 år - är minst, yngst och bäst i klassen. Hon är enda barnet i en familj med en deprimerad mamma och en vanmäktig pappa. Hon tänker ut olika teorier för att tämja världen och är hemligt kär i Lucas, som är längst, sämst och coolast i klassen. " Är vi så små, så oändligt små, att vi inget förmår?"
När hon förbereder ett föredrag som hon tvingas hålla inför klassen väljer hon på måfå att prata om uteliggare. På Gare d´Austerlitz träffar hon No, en artonårig, hemlös tjej som låter sig intervjuas inför föredraget. Men det går längre än så, de blir vänner och vänskapen vänder upp och ner på Lous tillvaro. Hon beslutar sig för att försöka rädda No och ge henne ett hem och en familj.

Delphine de Vigan är en fransk författare.

Jag lånade boken på biblioteket och den fanns under Hce men det står att den är för unga vuxna, vilken ålder det nu kan vara.
Boken var inte så speciellt bra, fast jag tycker om att läsa om dom som är hemlösa. Fast Lou tog hand om No på ett speciellt sätt pch gjorde en bra gärning så fastnade inte denna bok hos mig. Trodde att den skulle vara bättre. Lite konstigt slut, jag ville veta hur det gick för No, men det fick man inte reda på.

Boken får + + + helt okej men inget mer.

Svek

Svek av Karin Alvtegen



Bokens handling
Eva och Henrik har levt tillsammans i femton år och har sonen Axel ihop. Deras äktenskap har sedan länge gått i stå och plötsligt inser Eva att Henrik har en annan. När han förnekar sin otrohet upplever Eva hans lögner som ett oförlåtligt svek och i vrede och desperation bestämmer hon sig för att hämnas.
Samtidigt vakar en ung man vid en sjukhusbädd. I över två år har hans flickvän legat i koma efter en olycka. Alla dessa dagar har Jonas skött och älskat henne men nu börjar hans längtan efter närhet bli alltmer plågsam. Och han börjar bli besviken på Anna som vägrar vakna. Som inte rör vid honom. Som sviker honom ännu en gång.

Svek handlar om hur förödande det kan vara att bli sviken. Om hur våra destruktiva handlingar skapar konsekvenser långt utanför vår kontroll.

Boken var lite tungläst i början men blev mycket bättre allteftersom.  Sen kunde man inte sluta läsa den.

Får + + + + + mycket väl värd att läsa

Nya författarskolan

Nya författarskolan av Göran Hägg





Baksidestext:
Kan man kära sig att bli en bra författare? Hur vet man att man har talang? Hur gör de "stora" författarena? Är det viktigt att vara orginell? Att ha ett vackert språk? Måste man vara lite galen? Hur får jag min bok utgiven? Kan man leva på sitt skrivande?
Författarskolan blev en stor framgång när den kom ut 1993. Sedan dess har det emellertid hänt en hel del, även vad gäller litterära moden och uttrycksformer, och nya författarskap finns att ösa ur. Nya författarskolan är i stor utsträckning en ny bok -  fullständigt omarbetad och starkt utviglad. Men därutöver är det övergripande perspektivet ett annat. Många områden har tillkommit, framför allt kring författandet som yrke - arbetsmetoder, förlagskontakter, ekonomi och så vidare.
Givetvis kan boken, precis som den tidigare, används so diskussionsunderlag vid skrivarkurser, skapande svenska och olika estetiska utbildningar. Likaså som idégivare coh inspiration för "riktiga" författare. Men i lika hög grad  är den tankeväckande, och omåttligt underhållande, för alla vanliga bokläsare med intresse för berättarteknik.


Får + + + + bra bok om man vill lära sig att skriva böcker. Jag fick själv bra tips på hur man skriver en bok genom denna.

Klaras goda GI-dagar

Klaras goda GI-dagar av Klara Desser och Hans Desser



Ur boken.
Denna kokbok är en vägledning i GI-mat och bygger på ett enkelt och generöst schema att följa. Mat med lågt GI minskar sockersuget och hjälper dig att förbättra din hälsa och på sikt gå ner i vikt. Det minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.
Boken är indelad i 6 veckor med lunch och middagsrecept. Lunchrätterna kan förberedas hemma eller tillagas enkelt på jobbet. Även middagsmaten under veckodagarna ska vara lättlagad. När fredagskvällen kommer kan det få ta lite längre tid och på helgen kan vi förhoppningsvis också ägna mer tid i köket.
Har man ätit på ett visst sätt i hela sitt liv kan det vara svårt att ändra på det. Men man kan bryta vanor och skaffa sig nya minst lika goda. Det är inte mycket man  försakar genom att minska på sockret och det vita mjölet. Tänk istället på allt det goda du ger din kropp, som smakar gott och som dessutom gör dig starkare och friskare.


Får + + + + bra kokbok


På grund av Leon

På grund av Leon av Jenny Leeb




Jenny Leeb hade jag inte hört talas om förut, innan jag läste denna bok. Boken är lättläst, men kanske inte riktigt min stil. Inget innehåll som tog tag i mig, det var inget som tilltalade mig att läsa. Lite ytligt, men som sagt mycket lättläst.

Handling:
En gång i tiden var Maja och Angelica bästisar: Leon och Maja var ett par, och de tre vännerna var oskiljaktiga. Men så åker Maja till USA för att gå en språkkurs och det är då allting går sönder. Något händer därhemma, nägot ingen av dem kan ändra på i efterhand. Något so gör att Maja väljer att stanna kvar i Los Angeles.
Sex år senare, när Leon hastigt dör återvänder Maja hem till Stockholm. De två forna vännerna möts på begravningen. Frågan är om vänskapen någonsin kan bli vad den en gång vr. De har båda förändrats. Angelica är snart färdig läkare. Maja å andra sidan har inte riktigt följt någon rät linje i livet. Hon har författardrömmar men jobbar som servitris för att få ihop till hyran.  Att träffas igen skakar om deras respektive värld. Charmiga Maj och duktiga Angelica - kanske skulle de tjäna på att ge varandra en ny chans? Men det är inte alltid lätt att se vad vänskap kan vara värd när rivalitet och svartsjuka står i vägen.


Boken får + + + godkänt betyg

Ska vi dela/ Jesus älskar dig

Ska vi dela/Jesus älskar dig av Ylva Eggehorn



Oj denna bok hade jag visst i min bokhylla. Hade nog köpt den på en loppis, kommer inte i håg när och var någonstans. Jag är inte intresserad av poesi, men köpte den ändå. Nu har jag läst den och den är väl rätt hyffsad bra. Vissa texter berörde mig, men inte allt.
Denna poesibok av Ylva Eggehorn kom ut 1973. Men den första delen Ska vi dela kom ut första gången 1970 och den andra delen Jesus älskar dig kom ut 1972. Båda diktsamlingarna ingår i denna volym.

Eftersom detta är min första poesi/diktsamlingar jag läser och inte kan referera till något annat så är den helt okej. En hel del tänkvärt, en del kan jag inte med, förstår ej innehållet.

Får + + + +

Att skriva börjar här

Att skriva börjar här av Maria Gummesson




Detta är min första bok som jag har läst om att lära sig skriva en bok eller att lära sig skriva över huvud taget, bland annat som poesi, skriva för en tidning mm. Maria skriver och ger tips hur man skriver. Att hitta sin eget språk. Hon beskriver bra om hur man gestaltar och det finns några övningar på att gestalta också. Bra. Det är viktigt att kunna gestalta bra i en bok.
 Boken kom ut 1998 så det har säkert hänt en del sen dess, vad gäller skrivande. Men det är kul att få lite olika vinklar hur man skriver.

Baksides text:
Betrakta absolut inte Att skriva börjar här som en lärobok. Ingen har patentrecept på hur just du lyckas med att skriva bra genast. Du måste själv hitta vägen till dina uttrycksmedel. Det här är snarare en litterär chokladask där du kan plocka och smaka olika praliner - en inspirationsbok för dig som är ung och vill börja erövra ordet.
Det kommer att vara lättare och roligare att skriva sedan du har läst den här boken. Den ger praktisk och poetisk inspiration och information på vägen mot ditt eget språk. Du får ta del av mina erfarenheter och ideér som författare av allt från skönlitteratur till rocktexter. Andra professionella ordmänniskor - poeter, reportrar, copywriters, förläggare, dramatiker, skrivarkurs lärare, tidskriftsredaktörer och krönikörer förmedlar sin kunskap om språket som uttrycksmedel. De berättar hur världarna fungerar där människor har ord som arbetsverktyg. Att skriva  börjar här innehåller dessutom ordlistor och roliga övningar.
Skrivandet börjar inte vid skrivbordet. Arbetet vid datorn eller skrivmaskinen är bara en liten dil av den skapande processen. Skrivandet börjar i världen.
Det börjar där du är just nu.

Ger boken + + + + bra bok

100 sätt att rädda världen

100 sätt att rädda världen av Johan Tell



Den här boken innehåller 100 konkreta tips på vad du som individ kan göra för en mer hållbar värld.

Bra tips!

Får + + + + läsvärd

Mörka skuggor i Sunderbyn

Mörka skuggor i Sunderbyn av Majvor Müller




Journalisten Hanna Storm blir indragen i en härva av hämnd och hat efter att en patient spårlöst försvinner från akuten på Sunderby sjukhus.
Inne på sjukhuset gömmer sig onda krafter och allt tar en ny vändning när en sjuksköterska blir brutalt överfallen och nedslagen utanför sitt omklädningsrum.

Det som inledningsvis ser ut som ett isolerat försvinnande visar sig vara ett fall med många bottnar.


En bra bok som utspelar sig i mina trakter. Känner igen sig och det är ett plus. En bok man inte kan lägga undan.

Får + + + + + värd att läsa

Skam

Skam av Karin Alvtegen



Karin Alvtegen har blivit en av mina favorit författare nu sen jag har läst denna bok.  En mycket bra bok.

Bokens handling.
Maj-Britt och Monika är vid första anbllicken så olika som två månniskor kan vara. Maj-Britt är 55 år, gravt överviktig och i 30 år har hon vägrat lämna sin kägenhet. Monika är 38 år och en ambitiös chefsläkare som försöker fylla sitt känslomässigt tomma liv med yttre framgång. De har dock en sak gemensam - ett smärtsamt förflutet som de båda gör sitt bästa för att glömma. Ett brev och en tragisk olycka återuppväcker till slut onda minnen och deras liv förändras för alltid. Men det är först när de två främlingarna möts som allt ställs på sin spets: Kommer de att kunna fösonas med sitt förflutna, med skammen? Eller måste något offras på vägen?
Skam är en spännande och omskakande berättelse om rädslans makt, sträng reliös uppfostran och förbjuden sexualitet. Och om skammen i att aldrig ha känt sig älskad.

Får + + + + + mycket läsvärd

Då gråter änglarna

Då gråter änglarna av "Marianne"



Marianne föddes in i Jehovas Vittnen. När hon var 18 år orkade hon inte längre vara med i församlingen. Hon gjorde allt för att bli utstött, även om hon var medveten om att hon skulle förlora alla sina vänner - till och med sin egen mamma.

Så länge hon kan minnas har Jehovas Vittnen och mamman varit det viktigaste i hennes liv. Mamman säger att Jehova tycker om lydiga barn som gör som Jehova och mamma vill. Dessutom är Harmagedon, världens undergång, nära.
I början protesterar inte Marianne. Men så börjar hon skolan och upptäcker en annan verklighet. Självklart vill hon att Jehova och hennes mamma ska vara nöjda med henne,  men det är roligt att göra julpynt också. Jehovas Vittnen firar varken jul, födelsedagar eller nationaldagen.
Lögnerna och förnekelserna börjar, ibland med hjälp av fadern, som själv inte är med i församlingen. Sedan börjar hon intressera sig för pojkar, gå klädd i minikjol och skolka från möten. Hon börjar få farliga tankar......

Berättelsen om Marianne är en stark historia om en modig ung kvinna som inte klarar av att leva med så strama tyglar. När hon inte längre orkar leva upp till de krav omgivningen ställer är hon tvugnen att göra ett oerhört svårt val....

Får + + + + +


Da-vinci koden

Da-Vinci koden av Dan Brown


Harwardprofessorn i religiös symbolik, Robert Langdon, befinner sig i Paris för att hålla en föreläsningen när han väcks av ett telefonsamtal. Den åldrade intendenten på Louvren har blivit brutalt mördad inne på musseet, och ett märkligt chiffer har hittats intill hans kropp. Langdon kallas till platsen för att hjälpa till att lösa gåtan, ovetande att polisen också håller honom för misstänkt till dådet.

Medan Langdon och den franska polisens kryptograf, Sophie Neveu, söker avtäcka det gåtfulla meddelandet finner de ledtrådar gömda i Leonardo da Vincis verk - ledtrådar som är synliga men samtidigt skickligt förklädda av konstnären.

En koppling till den mördade intendenten stärks när det avslöjas att han tillhört Prieuré de Sion - det sekreta sällskap som innehållit medlemmar som Newton, Botticelli, Viktor Hugo och da Vinci. Langdon misstänker nu att de är en fantastisk historisk hemlighet på spåren, en hemlighet som genom århundradena bevisats var lika upplysande som farlig. Ifall det labyrintiska pusslet inte hinner dechiffreras i tid går en explosiv forntid sanning i graven.
En rasande kapplöpning vidtar.

Detta är en bra bok med bra tempo, är en sträckläsningsbok.

Får + + + + värd att läsa

Gud har en dröm

Gud har en dröm av Desmond Tutu



Ett befriande budskap om ljus i mörkret!
Fredspristagaren Desmond Tutu har länge beundrats av människoe över hela världen för det hjältemod och den charm han visade prov på medan han stödde otaliga sydafrikaner i deras kamp för mänskliga rättigheter. I Gud har en dröm delar han med sig av det andliga budskap som väglett honom genom svåra stunder.

I Gud har en dröm understryker Tutu hur viktigt det är att vi har hopp och drömmar - för det är på hopp och drömmar som en bättre framtid ska byggas. Det är med hjälp av dem som Guds dröm ska förverkligas.

Detta tankeväckande och djupt positiva verk är sprunget ur hans egen erfarenhet av kärlekens förmåga att skapa förändring; den är hans mycket personliga och befriande budskap om ljus i mörkret.

Lite utdrag från boken:

*
Det finns inte någonting du kan göra för att få Gud att älska dig mindre, för Gud älskar dig redan och kommer alltid att göra det.

* Gud älskar dig som om du vore den enda människan på jorden.

* Gud tror på dig. Gud förlitar sig på att vi ska hjälpa Honom att göra den här världen sådan som han har drömt om att den ska vara.

* Kan du föreställa dig vad som skulle hända i världen ifall vi accepterade detta faktum i fråga om oss själva - att vi, vare sig vi vill eller inte, är en enda familj?

* Det underbara med en familj är att alla medlemmarna inte förväntas tycka likadant om precis allting.

* Nånting annat som är utmärkande för en familj är dess villighet att dela med sig.


Detta är en mycket bra kristen bok. Är en riktig guldgruva.

ISBN 91 77 15 621 8  på Richters förlag

Får + + + +

RSS 2.0