Vindens skugga

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafõn



Baksidestext:
En av de första sommardagarna 1945 tar den unge Daniel Semperes pappa honom med till De bortglömda böckernas gravkammare i hjärtat av Barcelonas gamla stad. Där finner han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Julian Carax, läser den under en natt och blir fullkomligt besatt av den och av dess mystiske författare. Sökandet efter svaren på alla gåtor som omger boken och dess upphovsman kommer att prägla Daniels liv för all framtid. Varför har någon ansträngt sig så för att sopa igen alla spår efter Julian Carax? Varför bevakar den sadistiske kommisarien Fumero varje steg Daniel tar? Varför börjar Daniels eget liv alltmer påminna om Julian Carax? När Daniel till slut finner både kärleken och svaren på alla gåtor har läsaren fått ta del av en totalt uppslukande berättelse, lika gäckande, gåtfull, romantisk, mystisk och lockande som det labyrintiska gatunätet i Barcelonas gamla stad.



Den spanske författaren Carlos Ruiz Zafon är väldigt bra på att skriva. Än om den var bitvis lite jobbig att läsa både för att den var så tjock bok på 478 sidoroch att inte alltid innehållet var så intressant. Den var samtidigt bra. Jag trodde att den skulle vara bättre än den var.  Ibland skumläste jag bara.
Men väl värd att läsa.

Boken får 3 av 5 poäng



Matilde

Matilde av Denise Rudberg



Baksides text:
Matilde är född med alla ekonomiska möjligheter, hon har ett bra jobb på reklambyrån och två fina döttrar. Men nu har hon fyllt 40 år, skilt sig från barnens far Sebastian och bestämt sig för att förverkliga sin dröm om att skriva en roman. plötsligt känns den vanligtvis så trygga tillvaron något osäker. Det går trögt med författandet, och att inleda en affär med läraren på skrivkursen var väl kanske inte helt genomtänkt.
Som tur är finns barndomsvännen Tomas där med sina glamorösa fester och sitt extravaganta leverne. Hans framgångsrika karriär som arkitekt har givit honom möjligheten att föra vad som faller honom in och som nyseparerad behöver även han en pålitlig vän.
Matilde pendlar mellan lätt förvirring mellan de verkligt stora utmaningar som föräldraskapet innebär och ett ansvarslöst singellilv, men när Tomas plötsligt förklarar henne sin kärlek tvingas hon tänka efter vad hon egentligen vill - med kärleken och med livet.

Ja vad ska man säga om denna roman. Det var inget som jag fastnade för, det fanns som inget innehåll i boken. Vad handlade den om egentligen? Vad ville Denise med boken? Det var verkligen inget som tilltalade mig.

Boken får 1 av 5 poäng

RSS 2.0